ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι Υπηρεσίες μας

Γνωρίστε τα τμήματα μας καθώς και τις υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες υπηρεσίες μας

 • Φυσιολογικοί τοκετοί, καισαρικές τομές και όλες οι μαιευτικές και γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους χειρουργούς μαιευτήρες γυναικολόγους σε συνεργασία και με αξιόπιστη αναισθησιολογική φροντίδα
 • Ιδιαίτερη έμφαση στη γέννηση με φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή. Ακολουθούμε και στηρίζουμε την επιλογή της επιτόκου, έχοντας ήδη επιτύχει σημαντικό αριθμό τέτοιων περιπτώσεων
 • Προγεννητικός έλεγχος και παρακολούθηση της εξέλιξης της κύησης
 • Έμπειρες και κατάλληλα καταρτισμένες μαίες υποδέχονται και επιμελούνται τις επίτοκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην κλινική και σας ενημερώνουν αναλυτικά για θέματα θηλασμού
 • Τμήμα υπερήχων και καρδιοτοκογραφικός έλεγχος που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του εμβρύου πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • Χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν στην παθολογία της μήτρας, του κόλπου, των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της ουροδόχου κύστης
 • Θεραπευτικές και διαγνωστικές επεμβάσεις, αποβολές, κωνοειδείς εκτομές, βιοψίες τραχήλου και άλλες γυναικολογικές μικροεπεμβάσεις
 • Συνεργασία με σύγχρονο και εξοπλισμένο μικροβιολογικό, ιστοπαθολογικό-κυτταρολογικό εργαστήριο για τυχόν εργαστηριακές εξετάσεις-αναλύσεις

Η κλινική ΕΛΕΥΘΩ είναι από τις πρώτες μαιευτικές κλινικές στην Ελλάδα στην οποία εφαρμόστηκε η επισκληρίδιος αναλγησία κατά τον τοκετό και η επισκληρίδιος αναισθησία στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Εξασφαλίζεται:

 • Ιδανική αναλγησία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού
 • Ιδανική μετεγχειρητική αναλγησία

Υπεύθυνος για τις αναισθησιολογικές υπηρεσίες είναι ο κ. Θεόδωρος Παράσχος.

Αν επιθυμείτε να φυλάξετε τα βλαστοκύτταρα και του δικού σας μωρού, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Η κλινική προσφέρεται να αναλάβει τη διαδικασία αποστολής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Λίγα λόγια για τη χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων…

Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορεί να συνδέεται ο τοκετός του νεογνού με τη θεραπεία της Λευχαιμίας. Είναι δυνατόν ένα χαρμόσυνο για όλους γεγονός να δώσει χαρά και σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τη μοίρα; Μοιάζει να είναι ο ιδανικός συνδυασμός και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως συμβαίνει αυτό.

Η Λευχαιμία είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια η οποία όμως σήμερα μπορεί να θεραπευτεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μυελού των οστών (Αιμοποιητικών κυττάρων).

Η μεταμόσχευση γίνεται ως εξής: παίρνουν αιμοποιητικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ή από το αίμα υγιούς δότη και τα δίνουν στον ασθενή, στον οποίο έχει χορηγηθεί προηγουμένως πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία με σκοπό να καταστρέψει τα Λευχαιμικά κύτταρα τα οποία ζουν και πολλαπλασιάζονται στο μυελό των οστών του.

Η χημειοθεραπεία δυστυχώς δεν καταστρέφει μόνο τα λευχαιμικά κύτταρα αλλά και τα φυσιολογικά κύτταρα του του μυελού τα οποία παράγουν όλα τα έμμορφα στοιχεία του αίματός (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Επομένως είναι απαραίτητη η χορήγηση ξένου μοσχεύματος αιμοποιητικών κυττάρων για την αντικατάσταση του μυελού που έχει καταστραφεί.

Πώς όμως σχετίζονται όλα αυτά με τη γέννηση ενός παιδιού;

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του μυελού των οστών στο έμβρυο, κύτταρα του μυελού, που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (αναφέρονται και ως βλαστοκύτταρα) κυκλοφορούν στο αίμα του εμβρύου. Τα κύτταρα αυτά τις ίδιες ιδιότητες με τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο μυελό των οστών του ενήλικα, και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες. Η κυκλοφορία τους στο αίμα συνεχίζεται και κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το έμβρυο δεν μπορεί να αναπνεύσει ατμοσφαιρικό αέρα, οξυγονώνει το αίμα του μέσω του αίματος της μητέρας. Η διαδικασία αυτή γίνεται στον πλακούντα. Η κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου προς τον πλακούντα γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου. Έτσι στο εσωτερικό του πλακούντα κυκλοφορεί αίμα του εμβρύου σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Αμέσως μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ικανό πλέον να αναπνεύσει από μόνο του, οπότε και αποκόπτεται από τον ομφάλιο λώρο και κατ’ επέκταση από τον πλακούντα. Μέσα όμως στον πλακούντα συνεχίζει να παραμένει μία μικρή ποσότητα αίματος του νεογνού. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά σε όλους τους τοκετούς είτε είναι φυσιολογικοί, είτε καισαρικές τομές και αποτελεί φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε στη φύση από τότε που υπάρχει το ανθρώπινο είδος.

Μέχρι πρόσφατα το αίμα αυτό μαζί με τον πλακούντα το πετούσαμε μια και δεν γνωρίζαμε τη χρησιμότητα του. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το λίγο έστω αυτό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα ζωές παιδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδία αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες κακοήθεις ή γενετικές ασθένειες.

Παιδιατρικές υπηρεσίες προσφέρονται από όλους τους παιδιάτρους της Καβάλας, οι οποίοι παρακολουθούν την υγεία του βρέφους από τις πρώτες στιγμές τις ζωής του έως την ημέρα του εξιτηρίου, παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα και παρακολούθηση καθώς και ιατρικές συμβουλές προς την λεχώνα για την ασφάλεια της υγείας του νεογνού.

 

Η απαραίτητη εξέταση – μέτρηση χολερυθρίνης, γίνεται με τον τελευταίας τεχνολογίας μετρητή χολερυθρίνης JM-105 που προσφέρει:

 • Υψηλή αξιοπιστία και ακρίβεια
 • Διαδερμική αναίμακτη χρήση (χωρίς τσιμπήματα)

Υπερσύγχρονο σύστημα φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση του νεογνικού ικτέρου.

Υπάρχει απόλυτη κάλυψη για μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής της γυναίκας και του νεογνού στην κλινική.

Τις πρώτες μέρες της ζωής του νεογνού γίνονται μια σειρά από υποχρεωτικές εξετάσεις και κάποιες προαιρετικές για όσους γονείς το επιθυμούν.

Κυριότερες εξετάσεις: Νεογνική Χολερυθρίνη, Γενική αίματος, Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (Τ.Κ.Ε.), έλεγχος G6PD, Ομάδα αίματος, Rhesus, Coombs (έμμεσος και άμεσος), έλεγχος παραγόντων πήξεως.

Το βρεφικό τμήμα λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο με αυστηρά πρότυπα και προδιαγραφές για την τήρηση υγιεινής, διατροφής και καθαριότητας.