ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χρήσιμες Πληροφορίες

Για να κάνετε προγραμματισμένη εισαγωγή παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία της κλινικής για να δηλώσετε την εισαγωγή σας.

Βεβαιωθείτε ότι κατά τον ερχομό σας θα έχετε μαζί σας:

 • Αστυνομική ταυτότητα
 • Αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
 • Αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)

Εισαγωγή για τοκετό

Κατά την εισαγωγή σας στην Κλινική απευθυνθείτε στη Γραμματεία ή στην εφημερεύουσα μαία, για τις βραδινές ώρες (δεύτερο όροφο της κλινικής),  για μία σύντομη καταχώρηση στοιχείων όπως:

 • Το όνομα του Μαιευτήρα
 • Το είδος του τοκετού (φυσιολογικό ή καισαρική)
 • Δωμάτιο νοσηλείας

Έπειτα, συνοδεύεστε είτε στο δωμάτιο νοσηλείας είτε στην αίθουσα προετοιμασίας τοκετών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οδηγείστε στην αίθουσα τοκετών όπου μπορεί να σας συνοδεύσει μόνον ο σύζυγός σας.

Όταν ολοκληρωθεί ο τοκετός, το νεογνό σας εξετάζεται από τον παιδίατρο.

Στη συνέχεια μεταφέρεστε στο δωμάτιο νοσηλείας σας. Το νεογνό σας μεταφέρεται στο θάλαμο Νεογνών ή στο δωμάτιο σας, εάν εσείς το επιθυμείτε, εφόσον φυσικά δεν χρήζει περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης.

Συνήθως, ο χρόνος παραμονής είναι τρεις με τέσσερις ημέρες όταν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό και τέσσερις ημέρες όταν πρόκειται για καισαρική τομή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην κλινική ΕΛΕΥΘΩ, θα χρειαστείτε:

Για εσάς

 • Όλα τα προσωπικά σας είδη: σαμπουάν, καλλυντικά, πετσέτες, προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Σε κάθε δωμάτιο παρέχεται αφρόλουτρο και αντισηπτικό προϊόν για τοπικές πλύσεις.
 • Ένδυση: δύο νυχτικά (τουλάχιστον) με κουμπιά και φαρδύ κοντό μανίκι και όχι πιτζάμες με παντελόνι, για να σας διευκολύνουν στο θηλασμό. Θα χρειαστείτε επίσης: ρόμπα, εσώρουχα (υπάρχουν μιας χρήσης), στηθόδεσμο θηλασμού.
 • Σερβιέτες λοχείας ή πάνες-βρακάκι (προαιρετικά).
 • Επιθέματα στήθους και κρέμα περιποίησης–ανάπλασης των θηλών (αναζητήστε την ως κρέμα με την ουσία λανολίνη).
 • Γυαλιά μυωπίας αντί φακών επαφής (για όσες μητέρες χρειάζονται)
 • Βιβλιάριο παρακολούθησης εγκυμοσύνης
 • Εξετάσεις (προγεννητικές)

Για το μωρό σας

 • Όλα τα είδη προσωπικής φροντίδας και ένδυσης διατίθενται από την κλινική. Απαραίτητα είναι μόνο τα ρουχάκια εξόδου από την κλινική και ένα σκέπασμα εξόδου (σεντόνι/πάνα ή κουβέρτα ανάλογα με την εποχή).

Παρακαλούνται οι γονείς ή ο συνοδός την επομένη του τοκετού να προσέρχονται στη γραμματεία, στον 1ο όροφο της Κλινικής, ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά (εσωτ. 114) προκειμένου να ενημερώνουν το εξουσιοδοτημένο προσωπικό με τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία για τη δήλωση γέννησης του παιδιού τους.
Διαδικασία της Ψηφιακής Δήλωσης Γέννησης:

Πλέον, η δήλωση γέννησης θα λαμβάνει χώρα στην Κλινική Ελευθώ από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, μέσω της σχετικής εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών, η οποία δημιουργήθηκε και τηρείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα οφέλη για τους νέους γονείς πολλά:

Πρακτικά οι γονείς θα δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού τους στην κλινική.

Οι γονείς πλέον προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός της Κλινικής και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τους ίδιους.

Θα εκδίδεται έτσι η Δήλωση Γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο Ληξιαρχείο Καβάλας. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης, ενώ θα διεκπεραιώνονται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση ΑΜΚΑ και η ασφαλιστική ικανότητα του νεογνού.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

 1.  Αστυνομικές ταυτότητες και των δύο γονέων (Σε περίπτωση που οι γονείς στην περίπτωση πολιτών Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ισχύον δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο της χώρας τους)
 2. Ληξιαρχική πράξη γάμου
 3.  Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου 6μηνου
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή οικογενειακή μερίδα είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο που έχει οικογενειακή μερίδα ο πατέρας του νεογνού
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάμος, είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης της μητέρας
 4. Τραπεζικό λογαριασμό IBAN (σε περίπτωση που επιθυμείτε να γίνει συγχρόνως και η αίτηση για το επίδομα γέννησης). Αναφορικά με την υποβολή αίτησης για τη λήψη επιδόματος τοκετού, απαιτείται οι γονείς να γνωρίζουν κατά την καταχώρηση των στοιχείων του νεογνού το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, email  της μητέρας του νεογνού, τους Ασφαλιστικούς τους Φορείς και αριθμό IBAN που είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος η μητέρα του νεογνού.

Διαβάστε τον Συνοπτικό Οδηγό για την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Πως γίνεται η ονοματοδοσία του παιδιού:

1. Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr

Με πολύ απλό τρόπο μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Απαραίτητη προϋπόθεση ο πιστοποιημένος αριθμός κινητού τηλεφώνου στο Taxisnet ή web banking των γονέων. Αυτό μπορεί να γίνει και με εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)

Οι γονείς / κηδεμόνες ανήλικου παιδιού που ασκείτε τη γονική μέριμνα μπορείτε να ζητήσετε την καταχώριση του κύριου ονόματος του παιδιού σας.

Τα βήματα της διαδικασίας:

 • Ο ένας από τους δύο γονείς / κηδεμόνες εκκινεί την διαδικασία δηλώνοντας το ή τα κύρια ονόματα του παιδιού και τον δεύτερο γονέα / κηδεμόνα (εάν υπάρχει)
 • Εφόσον υπάρχει δεύτερος γονέας / κηδεμόνας συνδέεται στην υπηρεσία, συνυπογράφει και υποβάλει τη δήλωση του ονόματος
 • Θα χρειαστείτε:
 • είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς web banking, είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του δεύτερου γονέα / κηδεμόνα (εάν υπάρχει), εφόσον ασκείτε τη γονική μέριμνα από κοινού.

 

2. Με αυτοπρόσωπη παρουσία των των γονέων στο Ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Γίνεται με τη δήλωση και των δύο γονέων ή μόνο του ενός, ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής. Στην έγγραφη εξουσιοδότηση θα πρέπει να αναφέρεται το κύριο όνομα που επιθυμούν να δώσουν οι γονείς στο παιδί τους.

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για τη δήλωση ονοματοδοσίας στο Ληξιαρχείο

 • Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας και των δύο γονέων
 • Έγγραφη εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που θα προσέλθει στο Ληξιαρχείο μόνο ο ένας γονέας) θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή και στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα του παιδιού (Υπεύθυνη δήλωση)

Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε σε άλλο Δήμο, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτούνται και τα εξής:

 • Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου από το αρμόδιο ληξιαρχείο
 • Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (λογαριασμό ΔΕΚΟ, κ.λ.π.)

 

Παρακαλούνται οι γονείς όπως προσέρχονται εντός 1 – 2 εργασίμων ημερών μετά τον τοκετό στη γραμματεία της Κλινικής, προκειμένου να προβούν σε δήλωση της γέννησης του μωρού τους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράλειψης της παραπάνω δήλωσης εντός δέκα (10) ημερών από τον τοκετό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ (αρθ. 49 παρ. 1 Ν. 4144/2013).